Mozilla je prošle nedelje uklonila 23 dodatka za Firefox koji su špijunirali korisnike i njihove podatke slali na servere.Na listi blokiranih dodataka nalazi se i "Web Security", dodatak za Firefox sa više od 220000 korisnika koji je privukao pažnju medija i javnosti kada je uhvaćen da šalje istorije pregledanja na server u Nemačkoj.

Rob Vu, inženjer Mozille i kontrolor dodataka, potvrdio je da je ovaj dodatak uklonjen, zajedno sa drugim dodacima, nakon izvršene detaljne revizije koja je usledila kao reakcija na komentar jednog korisnika Reddita. Ovi dodaci od tada nisu dostupni i onemogućeni su u pregledačima korisnika koji su ih instalirali.

Vu je pregledao Web Security i tražeći slične obrasce pronašao dvadesetak dodataka koje je detaljno pregledao i svrstao u dve grupe na osnovu njihovih karakteristika.

Prva grupa dodataka je slična dodatku Web Security. U trenutku instalacije, zahtev se šalje serveru da bi se preuzeo URL drugog servera. Kada korisnik pređe na drugi sajt, URL kartice se šalje na ovaj isti server. To može aktivirati funkciju daljinskog izvršavanja koda (RCE). Srećom, autori dodatka napravili su grešku u implementaciji u 7 od 10 ekstenzija, uključujući i Web Security, što sprečava RCE.

Druga grupa ne prikuplja URL adrese tabova na isti način kao dodaci iz prve grupe, ali je u mogućnosti da daljinski pokrene kod. Ova druga grupa izgleda kao poboljšana verzija prve grupe, jer je ista logika korišćena za RCE.

Vu je rekao da su autori očigledno pokušali da sakriju zlonamerni kod u dodacima.

Osim Web Security, među zabranjenim dodacima su Browser Security, Browser Privacy i Browser Safety. Svi oni su slali podatke na isti server kao i Web Security.

Među zabranjenim dodacima su i:

YouTube Download & Adblocker Smarttube

Popup-Blocker

Facebook Bookmark Manager

Facebook Video Downloader

YouTube MP3 Converter & Download

Simply Search

Smarttube - Extreme

Self Destroying Cookies

Popup Blocker Pro

YouTube - Adblock

Auto Destroy Cookies

Amazon Quick Search

YouTube Adblocker

Video Downloader

Google NoTrack

Quick AMZ


Više od pola miliona korisnika instaliralo je bar jedan od ovih dodataka.

izvor: informacija.rs