..
"Kembridž Analitika" nelegalno koristila privatne podatke više od 50 miliona korisnika Fejsbuka; Britanija veoma zabrinuta


Britanija je veoma zabrinuta zbog navoda da je kompanija za analizu podataka "Kembridž Analitika" nelegalno koristila privatne podatke više od 50 miliona korisnika Fejsbuka, izjavio je portparol britanske premijerke Tereze Mej.

"Ti navodi su veoma zabrinjavajući. Važno je da ljudi mogu da imaju poverenja da će njihovi lični podaci biti zaštićeni i iskorišćeni na prikladan način", rekao je portparol novinarima, preneo je Rojters.

Portparol britanske premijerke je istakao da je "apsolutno u redu" što komesar za informacije istražuje to pitanje.

"Očekujemo da Fejsbuk, Kembridž Analitika i sve druge umešane organizacije u potpunosti sarađuje", naveo je portparol.

"Njujork tajms" i londonski "Obzerver" objavili su da je Kembridž Analitika nelegalno preuzela informacije više od 50 miliona korisnika Fejsbuka koje je iskoristila za razvijanje tehnika za podršku izbornoj kampanji Donalda Trampa 2016. godine.

Državni tužilac Masačusetsa Mora Hili je saopštila da je, posle ovih navoda, njena kancelarija pokrenula istragu.

Fejsbuk je u petak saopštio da je "suspendovao" Kembridž Analitiku posle otkrića da su prekršena prava o privatnosti podataka.

Američki i britanski listovi su, pozivajući se na bivše zaposlene Kembridž Analitike, sa sedištem u Londonu, naveli da je ovo jedna od najvećih zloupotreba podataka u istoriji Fejsbuka.

Kako se navodi, Kembridž Analitika je iskoristila podatke, koje je bez dozvole preuzela početkom 2014. godine, za softverski program kojim se predviđa i utiče na izbor prilikom glasanja.

"Obzerver" piše da je više od 50 miliona profila u to vreme predstavljalo skoro četvrtinu potencijalnih glasača u SAD.


TAJANI: EVROPSKI PARLAMENT ĆE SPROVESTI ISTRAGU O ZLOUPOTREBI PODATAKA SA FEJSBUKA

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani rekao je danas da će EP sprovesti punu istragu o korišćenju podataka korisnika Fejsbuka i pozvati na odgovornost digitalne platforme.

"Navodi o zloupotrebi podataka korisnika Fejsbuka predstavlja neprihvatljivo kršenje prava naših građana na privatnost", istakao je Tajani, ne iznoseći detalje, prenosi AP.

Britanski poslanici su već pozvali generalnog direktora kompanije Fejsbuk Marka Zakerberga da svedoči pred parlamentarnim odborom o tom slučaju.

Mediji navode da je politička kompanija "Kembridž analitika" na neprimeren način dolazila do podataka sa popularne društvene mreže, a među klijentima te kompanije su i članovi predizbornog tima američkog predsednika Donalda Trampa.

Kako se navodi, "Kembridž analitika" je bez dozvole koristila podatke 50 miliona korisnika Fejsbuka radi izrade psiholoških profila kako bi glasačima ciljano bile slate reklame i priče.

Eksperti kažu da "Kembridž analitika" nije sama zloupotrebljavala podatke, i ukazuju na povezanost ovog slučaja s mogućim mešanjem u američke predsedničke izbore 2016.

Robert Riči, direktor marketinga u "Blue Fountain Media", navodi da marketinške kompanije već koriste slične tehnike profilisanja za prodaju proizvoda i usluga.

Ipak, on ističe da je razlika u tome što je u aktuelnom slučaju reč o upotrebi podataka za pokušaj uticanja na odluku glasača.Izvor: Novosti