Korisnici Skypea najzad dobijaju end-to-end enkripciju. Ovo je najava koja je stigla iz Open Whisper Systems, koji stoji iza open source SIgnal Protocola.


Opcija koju trenutno testiraju Skype Insajderi nazvana je Private Conversations, i ona sada ima neka privremena ograničenja.

Opcija se može koristiti za zaštitu audio poziva, poruka i fajlova (slike, audio i video snimci), ali ne i za zaštitu video poziva.

Opcija Private Conversations je ograničena na razgovore jedan na jedan, a korisnici mogu učestvovati u Private Conversations samo sa jednog uređaja istovremeno.

"Možete da prebacite razgovor na bilo koji od vaših uređaja, ali poruke koje šaljete i dobijate će biti povezane sa uređajem koji koristite u tom trenutku", kažu iz Skypea.

Kod:
https://answers.microsoft.com/en-us/skype/forum/skype_insiderms-skype_insnewsms/skype-insider-preview-private-conversations/01616ac9-2171-4151-b9a2-c77761c0fbf8?tm=1515686754397&auth=1
Opcija neće biti podrazumevana, jednostavna je za korišćenje i radi kao i običan chat.

Privatni razgovor počinje kada jedan korisnik pošalje pozivnicu, a drugi je prihvati. On je obeležen ikonom zaključanog katanca pored imena kontakta. Pregled poruka iz Privatnih razgovora neće se prikazivati u razgovorima niti u obaveštenjima.

Skype je jedan od pionira kad je reč o online pozivima i porukama ali odavno nije više vodeći - pretekli su ga WhatsApp i Facebook Messenger, koji koriste Signal Protocol za end-to-end enrkripciju. Ipak, Skype je još uvek jedan od najpopularnijih programa za komunikaciju u svetu koga koristi 300 miliona korisnika.

Vest da je Microsoft odabrao Signal Protocol da bi ponudio end-to-end enkripciju, je neočekivana ali dobrodošla jer je protokol open source i svako ga može proveriti.


informacija.rs