..
Касперски: Руси никада нису тражили да шпијунирамо Запад


Од компаније "Касперски лаб", са седиштем у Москви, руске обавештајне службе никада нису тражиле да шпијунира мете на Западу, а оснивач компаније и извршни директор Еуген Касперски навео је да би преселио компанију из Русије да се сусрео са таквим захтевом.

"Никада. Никада нам нису тражили да шпијунирамо људе. Да је руска влада икада то тражила од мене или неког од мојих запослених, преселио бих компанију из Русије", рекао је Еуген Касперски на конференцији за новинаре у Лондону, преноси Ројтерс.

Додао је да компанију нападају амерички медији и америчка влада и додао да такви напади, који се углавном базирају на нетачним информацијама, штете његовој компанији.

Према његовим речима, приходи компаније у овој години износиће 700 милиона долара, а због тих напада приходи у САД биће мањи за пет до осам одсто.

Касперски је раније радио као инжењер за совјетску војну обавештајну службу, пре него што је основао сопствену компанију након распада Совјетског Савеза.

У току ове године појавиле су се вести о везама компаније "Касперски" и руске обавештајне службе, а највише су на то упозоравали амерички званичници.

Кулминација тих вести догодила се када је Одбор за унутрашњу безбедност америчког Конгреса увео забрану владиним агенцијама да користе производе компаније "Касперски".Извор: РТС