Mozilla je saopštila da će juna sledeće godine ukinuti podršku za Windows XP i Windows Vistu.
"Kao jedan od retkih browsera koji nastavljaju da podržavaju Windows XP i Vistu, korisnici Firefoxa na ovim platformama mogu očekivati sigurnosna ažuriranja do tog datuma", kaže se u saopštenju koje je objavila Mozilla.

Ranije ove godine, korisnici Firefoxa na Windows XP i Visti već su prebačeni na Firefox 52 ESR (Extended Support Release). Taj prelazak je najavljen decembra prošle godine kada je Mozilla najavila da će u septembru ove godine dati konačan odgovor o podršci za Firefox na XP i Visti.

Taj dan je došao i prošao, i tek sada je Mozilla najavila ukidanje podrške za još uvek neodređeni datum u junu iduće godine.

Mozilla se tako pridružuju Google, koji je ukinuo podršku za XP i Vistu već sa verzijom 50 Chromea, koja je objavljena u aprilu 2016., kao i za druge platforme kao što su OS X 10.6 Snow Leopard, OS X 10.7 Lion i OS X 10.8.

Korisnici Firefoxa kojima je potreban browser za zastareli operativni sistem mogu koristiti stare verzije Firefoxa i Chromea, ali i Mozilla i Google su preporučili korisnicima da nadograde svoj OS na Windows 8.1 ili novije verzije, iz bezbednosnih razloga.

Microsoft je podršku za Windows XP i Vistu ukinuo u aprilu 2014. i aprilu 2017.

Prošle godine Mozilla je saopštila ukidanje podrške za starije verzije OS X - 10.6, 10.7 i 10.8.
informacija.rs