..
Robot Cassie hoda kao ptica i izaziva strahopoštovanje


Kompanija Agility Robotics otkrila je svoj novi prototip mašine koja se kreće zahvaljujući bipedalnom sistemu koji podseća na ptičiji hod.

Grupa inžinjera koji su počeli da rade kao članovi projekta ATRIAS na Univerzitetu u Oregonu fokusiraju svoju pažnju na rešavanje problema kretanja robota. Nadaju se da će jednoga dana dvonoge mašine hodati kao ljudi.

Ali, pre nego što se dođe do tog cilja, potrebna je svojevrsna evolucija u načinu hodanja. Robot Cassie je jedna karika u evolutivnom lancu i svojim hodom podseća na pticu.Reč je o uspešnom rezultatu 16-mesečnog rada koji je plaćen grantom američkog Ministarstva odbrane od milion dolara. Dizajn mašine je inspirisan životinjskom morfologijom i ponašanjem uključujući imitaciju kuka koja omogućava kretanje kroz tri mehanička stepena slobode.

Takođe, mašina ima pokretne zglobove između "stopala" i "potkolenice" po uzoru na ljudsku anatomiju. Sve zajedno ovog robota čini najstabilnijim prototipom u istoriji kompanije Agility Robotics.

Cassie može samostalno da stoji, hoda, prelazi prepreke i padati bez uzrokovanja velike štete.

Njen potencijal leži u stvaranju robota koji će u skorijoj budućnosti pomagati vojnicima na bojnom polju, spasiocima na terenu pri potrazi za unesrećenima ili čak kao dostavljač hrane.
Izvor: itnetwork.rs