..
Vespa proizvela robota koji je dizajniran za nošenje namirnica


Vespa je najpoznatija po svojim skuterima, ali sada je odlučila da proba nešto novo. Ova italijanska kompanija u Bostonu otvara poslovnicu pod nazivom Piaggio Fast Forward, a fokus će biti na budućnost mobilnosti. Prvi proizvod kompanije je Gita, robot dizajniran za nošenje tereta kao što su namirnice.Ideja je da Gita može da obavlja svakodnevne poslove za vlasnike. Ona je zapravo poput kućnog ljubimca koji sledi vlasnika dok hoda ili vozi bicikl, a može se kretati i sama. Ima poklopac ispod kojeg se nalazi prostor za stavljanje stvari koje Gita treba da nosi. Može poneti oko 18 kilograma, a maksimalna brzina kretanja koju može dostići je 35 kilometara.

Cena i datum prodaje za sada nisu objavljeni, ali iz Piaggio Fast Forwarda su rekli da će pilot ispitivanja napraviti ove godine.

Vespa je popularnost stekla nakon Drugog svetskog rata, ali kompanije shvata da se ne može živeti od stare slave kada većina sličnih kompanija ulaže milijarde u robote, bespilotne letelice i autonomna vozila, Vespa će se morati ili priključiti ili ostati po strani.

Gita je slična drugim robotima koji se pojavljuju na tržištu. Recimo, Starship Technologies testira robota za dostavu hrane u dva američka grada, a Savioke ima robota koji vrši dostavu u nekim hotelima.
Izvor: itnetwork.rs