..
Predstavljene i Nokije 3 i 5


Kako je već bilo reči, HMD Global je na ovogodišnjem MWC 2017 sajmu predstavio novu Nokiju 3310. Nedugo potom HMD je i službeno predstavio dodatna dva modela – Nokiju 3 i Nokiju 5.

Nokia 3 ima 5“ HD ekran, 2 GB RAM-a i 16 GB interne memorije, a pokreće je MediaTekov MT6737 SoC brzine 1,3 GHz. Kupci kojima je početni prostor za podatke nedovoljan imaju mogućnost naknadnog proširenja pomoću memorijske kartice (microSD) za dodatnih 128 GB.HMD je sa obe strane uređaja postavio po jednu kameru od 8 MP. Zadnja kamera ima vlastiti blic dok se prednja prilikom fotografisanja u mračnijim prostorima oslanja na displej. HMD je za Nokiju 3 odabrao bateriju kapaciteta 2.650 mAh.

Nokia 3 ima metalni okvir dok se sa zadnje strane kućišta nalazi plastika. Ali, uzevši u obzir njenu cenu to je i razumljivo – kada tokom drugog kvartala 2017. stigne na tržište cena će joj biti oko 140 eura.

Ali, za kupce malo dubljeg džepa koji žele dimenzijama nešto veći i po specifikacijama nešto bolji mobilni telefon, HMD je pripremio Nokiju 5. Ovaj uređaj ima 5,2“ HD ekran, jednaku količinu memorije kao i Nokia 3, ali ga pokreće Qualcommov Snapdragon 430.Sa zadnje strane Nokije 5 smestila se kvalitetnija kamera rezolucije 13 MP, dok se s prednje strane i dalje nalazi kamera rezolucije 8 MP kakva se nalazi i na Nokiji 3. Nokia 5 ima metalno kućište koje je izrađeno iz jednog komada aluminija (unibody). Zbog snažnijeg hardvera i baterija je većeg kapaciteta –3.000 mAh.

Oba modela se temelje na Android platformi (trojka na Androidu 7.0, petica na Androidu 7.1.1), podržavaju LTE, Wi-Fi i Bluetooth tehnologije, a imaju i 3,5-milimetarski audio slot. Nokia 5 bi u trgovinama trebala da se takođe pojavi tokom drugog kvartala 2017. po ceni od oko 190 eura.

HMD je iskoristio MWC 2017 sajam kako bi objavio kako će Nokia 6 biti i globalno dostupna i kako će stići dodatni model – Nokia 6 Arte Black, a koja će imati 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije koliko ima i standardni model za kinesko tržište. Nokia 6 Arte Black na evropskom tržištu bi trebala da košta oko 300 eura.

Ako se ipak odlučite za neku drugu boju kućišta prilikom kupovine Nokije 6 imajte na umu da će takvi modeli imati 3 GB RAM-a i 32 GB interne memorije. Ali, zato će cena biti povoljnija – oko 230 eura.Izvor: itnetwork.rs