..
Microsoft Windows 10 na ARM procesorima


Iako je Microsoftova WinHEC konferencija u Kini donela mnoge zanimljive informacije, ona najinteresantnija je najava Windows 10 verzije za ARM procesore.

Upravo objavljeno Microsoft-ovo partnerstvo sa kompanijom Qualcomm donelo je live demo prezentaciju Windowsa 10 koji su pokrenuti na kompjuteru sa ARM procesorom. U prevodu, to znači da bi se ovaj operativni sistem mogao pokretati na modernim mobilnim telefonima ili tablet uređajima.Microsoft i Windows nikako da postignu neku ozbiljniju zastupljenost na tržištu mobilnih uređaja, pa je razumljivo što je ova demo prezentacija ubedljivo najznačajnija novost sa WInHEC konferencije.

Za razliku od prethodnog pokušaja u obliku Windows RT platforme koja je nudila samo delimičnu Windows kompatibilnost, ovde se radi o punim Windowsima. Dakle, moguće je pokrenuti bilo koju 32-bitnu Windows aplikaciju.

Da bi ovo bilo moguće, potreban je Snapdragon 835 čip, tako da ćemo prve mobilne uređaje sa punim Windowsima 10 videti krajem 2017. godine. Zvuči zanimljivo, ali bez konkretnih uređaja treba biti strpljiv.
Izvor: itnetwork.rs