..
Osumnjičeni za DDoS napad na Deutsche Telekom uhapšen u Velikoj Britaniji


Engleska policija uhapsila je 29-godišnjeg engleskog državljanina, za kojeg se smatra da stoji iza prošlogodišnjeg napada na routere nemačke telekomunikacione korporacije Deutsche Telekom.

Napad je uticao na oko 900 hiljada routera spomenutog operatera, što je uticalo na telefonske, televizijske i internet usluge u Nemačkoj.

Spomenutih gotovo milion routera postalo je deo botnet mreže (zahvaljujući modifikovanoj verziji Mirai trojanca koji je prošle godine poslužio za stvaranje botnet mreže koja je na određeno vreme srušila neke od najpoznatijih svetskih internet stranica) i ponuđeni su na crnom tržištu kao sredstvo za izvođenje DDoS napada.Korisnici inficiranih routera na neko vreme su ostali bez pristupa Internetu, a celi incident je uticao i na internet komunikaciju širom Nemačke. Stoga se u istragu o ovom incidentu uključila i nemačka Federalna kriminalistička policija (BKA), potom i engleska Nacionalna agencija za kriminalitet.

Upravo je ova potonja agencija zaslužna za hapšenje 29-godišnjaka, koji će biti izručen Nemačkoj. Na nemačkom sudu preti mu kazna zatvora od maksimalno 10 godina.Izvor: itnetwork.rs