..
Hologramski 3D pisač omogućava ispis predmeta u tren oka


Jedna od najvećih boljki većine današnjih 3D pisača je brzina ispisa, ili bolje rečeno nedostatak iste. Ispis predmeta u visokom kvalitetu može potrajati satima, što za industrijske standarde i masovnu proizvodnju nije baš idealno. Ali, gotovo svakodnevno se na ovom području događa napredak, a jedan pokušaj u tom smeru dolazi i iz američkog startupa Daqri.

Ova se kompanija inače bavi proširenom stvarnošću i specijalisti su za manipulaciju svetlosti, pa su svoju ekspertizu iskoristili za izradu vrlo brzog 3D pisača. Njihovo rešenje sastoji se od posebne tehnike izrade "holograma", kojim se, kroz moduliranje svetlosnih zraka, stvara željeni oblik predmeta u tri prostorne dimenzije.

Takav se hologram projektuje u rezervoar koji sadrži smolu monomera, a koja pod uticajem svetlosti postaje čvrsti polimer. Predmeti se tako izrađuju trenutno, brzim učvršćivanjem smole gde je potrebno, bez obzira na njihovu veličinu. Ovakav brzi 3D ispis je stotinu, pa i hiljadu puta brži od tradicionalnog, a njegova je prednost i u tome što izrađuje predmete uniformne unutarnje strukture – bez vidljivih slojeva materijala.

Daqrijev inovativni 3D pisač još uvek je u razvoju, a u kompaniji se nadaju da će ga na tržište moći da puste u naredne dve godine.
Izvor: itnetwork.rs