..
Све нас надгледа "Уплакани анђео"
У више од 8.000 строго поверљивих докумената ЦИА које је, као "највеће откриће икада", објавио сајт "Викиликс", открива се како је америчка обавештајна агенција освојила моћ, претварајући уређаје који су олакшали комуницирање и информисање милијардама људи у свету, у своје оружје. Оно погађа све, практично га је немогуће избећи и теже контролисати чак и од нуклеарног.

"Оружје" које ЦИА користи за хаковање сачинила је инжењерска развојна група софтвераша у оквиру Обавештајног сајбер центра, огранка који припада Директорату за дигиталне иновације Агенције. Овај директорат је један од главних у ЦИА.

Ти софтвераши су одговорни за развој, тестирање и оперативну подршку свих "оружја", укључујући вирусе, које користи ЦИА за "надзор" широм света. Њихове технике надзора су подстакле поређења са Орвеловом "1984".

Али, оно чиме се посебно поносе инжињери ЦИА је систем "Уплакани анђео", развијен уз помоћ британског МИ5, претварајући "паметне" телевизоре у "бубице" за прислушкивање.

Софистицирани телевизори компаније "Самсунг" претварају се у прислушне уређаје тако што се најпре "заразе" вирусом. Када је тако "заражени" ТВ искључен, он заправо наставља да ради као "бубица" која снима разговор у соби и одашиље га, путем интернета, на тајни сервер ЦИА.

Одељење ЦИА за мобилне уређаје развило је читаву лепезу даљинских хаковања и контроле и за популарне смарт-телефоне. ЦИА тако "инфициране" мобилне телефоне инструира да они шаљу локацију, аудио и текст комуникацију власника уређаја. ЦИА је у стању да тајно активира камеру и микрофон на мобилном телефону. Чак кад се власнику чини да је све искључено, његов уређај све бележи, а то директно прима - ЦИА.

Ајфон уређаји су глобално мање заступљени, али су врло популарни међу политичком, дипломатском и пословном елитом, па је ЦИА развила и низ програма за праћење тих телефона, ајпода и других производа "Епла".

- Свако ко поседује ајфон треба да рачуна са тим да је добровољни сарадник ЦИА. Разлика је, истина, у томе што су обавештајци ЦИА плаћени за свој посао, док су, у овом случају, корисници ајфона потенцијални обавештајци који још и плаћају за оно што раде! - примећује саговорник "Новости", који није желео да буде именован.

На мети интереса ЦИА су се нашли и "Гуглови" андроиди, који се користе за покретање око 85 одсто смартфона, укључујући "самсунг" и "сони". Само прошле године продато је више од милијарду андроида чију кодну заштиту популарних апликација као што су "Вотсап", "Сигнал", "Вајабу", ЦИА лако заобилази. Јер, на мети њених хакера су у старту "паметни" телефони, па се аудио и текстуални материјал за који су шпијуни заинтересовани сакупља и пре него што се заштита активира.

Компјутери, као ризница информација, посебна су "посластица" за ЦИА, па су хакери уложили велике напоре да инфицирају и контролишу кориснике "Мајкрософтовог" оперативног система "Виндоус". То укључује вурусе као што је "хамер дрил" који инфицира софтвере дистрибуиране преко ЦД-а, ДВД-а, УСБ-а, или развија системе за скривање података на сликама или скривеним деловима диска.


"ЏЕПНИ ПУТИН"

ЦИА поседује пет тајних прислушних станица названих "Џепни Путин" које се користе како би се надгледали уређаји попут компјутера и телефона, који су хаковани помоћу штетног софтвера ЦИА. Прислушне станице "Џепни Путин" су виртуелне и налазе се на серверу ЦИА.Извор: Новости