U većini kampanja sa malicioznim oglasima, korisnici se usmeravaju na exploit alate koji pokušavaju da isporuče malvere kao što su ransomware, adware, bankarski trojanci i drugi.

Imajući u vidu popularnost Googleovog browsera, ne čudi što je Chrome sve češće meta napada. Žerom Segura, stručnjak kompanije Malwarebytes, primetio je zanimljiv trend u nedavnim kampanjama sa malicioznim oglasima koje ciljaju korisnike Chromea - korisnici se preusmeravaju na sajtove na kojima ih čeka lažna tehnička podrška ili neka druga prevara, umesto exploit alata i malvera.

U jednoj od takvih kampanja koju je primetio Segura, lanac malicioznih oglasa preusmerava korisnike Chromea na web sajt koji na određen način zarobljava posetioce. Jedini način da korisnici napuste pomenuti sajt je da se saglase da instaliraju dodatak za Chrome klikom na OK u iskačućem prozoru na kome piše "Dodaj ekstenziju da odeš."

Ova ekstenzija će najpre zaštititi sebe sprečavajući korisnika da pristupi odeljcima Chromea Podešavanja i Ekstenzije. Svaki pokušaj korisnika da pristupi odeljcima chrome://extensions i chrome://settings automatski preusmerava korisnike na stranicu chrome://apps.

Jedini način da korisnici uklone malicioznu ekstenziju je da imaju sigurnosni proizvod koji bi mogao da je detektuje, ili da obrišu direktorujum ekstenzije iz instalacionog foldera Chromea.

Ekstenzija će pratiti korisnikov saobraćaj i preusmeravati korisnika na maliciozne stranice ako pronađe određene ključne reči u URL kome korisnik pokušava da pristupi.

Segura kaže da je primetio da ekstenzija preusmerava korisnike na različite vrste sajtova na kome mogu postati žrtve različitih prevara.

Malwarebytes je obavestio Google o malicioznoj ekstenziji koja je nakon toga uklonjena iz Chrome Web Store.
Izvor: informacija.rs