Microsoft je pokrenuo Windows 10 uz mnogo pompe u julu 2015. godine, a kompanija je ponudila operativni sistem kao besplatnu nadogradnju za sve vlasnike Windows 7 i 8.1 operativnih sistema u prvih 12 meseci. Ubrzo nakon što je završen promo period otkriveno je da korisnici Windows 7 i 8.1 operativnih sistema sa uključenim funkcijama pristupačnosti (accessibility), i dalje mogu da izvrše nadogradnju na Windows 10 besplatno.

Microsoft kaže da je to omogućeno sa ciljem jer su želeli da i ovi korisnici imaju koristi od novog operativnog sistema. U Redmondu su nakon toga obećali da će blokirati besplatnu nadogradnju za one koji koriste asistivne tehnologije, jer je očigledno da postoji rupa koja omogućava svima da dobiju besplatan Windows 10 uz omogućavanje funkcija pristupačnosti. Ovako nešto je moguće i danas, sedam meseci nakon što je Microsoft poručio da će blokirati sve.

Ništa se nije promenilo oko besplatnih nadogradnji koje se nude korisnicima sa asistivnim tehnologijama, i apsolutno ne postoji sistem koji bi sprečio nekog da iskoristi prednosti ponude. Iako je ponuda bila prevashodno usmerena ka osobama sa invaliditetom, svako može da izvrši nadogradnju na Windows 10 na ovaj način.
Izvor: benchmark.rs