To što nisu često žrtve malvera, ne znači da se malveri nikada ne događaju korisnicima Mac računara, što dokazuju i dva slučaja koja su zabeležena ove nedelje.

U jednom slučaju malver za Mac OS koristi staru tehniku malvera za Windows - maliciozni Microsoft Word dokument i makroe. Kada korisnik Mac računara otvori dokument u Wordu koji je konfigurisan tako da dozvoljava makroe i ignoriše upozorenja, umetnuti makro automatski proverava da li radi zaštitni zid LittleSnitch. Zatim preuzima šifrovani payload, dešifruje ga pomoću hardkodovanog ključa i izvršava ga. Izgleda da je kod u makrou uzet iz open-source expolit frameworka za Mac, EmPyre. Sa sajta sa koga je preuziman, ovaj payload se više ne može preuzeti tako da je nemoguće reći šta on tačno radi.

Ipak, imajući u vidu da je kod sličan kodu EmPyre, malver bi mogao da špijunira korisnika preko web kamere, da krade lozinke i enkripcijske ključeve i pristupa istoriji pregleda u browseru.

Drugi slučaj koji su ove nedelje zabeležili stručnjaci firme Malwarebytes takođe se oslanja na stare Windows taktike koje podrazumevaju korišćenje prozora sa lažnim ažuriranjem inače legitimnog softvera. Na taj način korisnik preuzima maliciozni kod. Malver MacDownloader se predstavlja kao ažuriranje za Adobe Flash Player. Napadači računaju na to da će ljudi, da bi se otarasili dosadnog obaveštenja o ažuriranju ili odbaciti ažuriranje ili pristati da ažuriraju softver.

Na taj način korisnici daju malveru zeleno svetlo za krađu korisničkih imena i lozinki, i prikupljanje privatnih, osetljivih podataka koji se šalju napadačima. Iako je ovaj napad nešto sofisticiraniji od onog prvog, on je i dalje prilično primitivan u poređenju sa onim sa čim se susreću korisnici Windowsa.

Napadači računaju na one koji će kliknuti na link da bi ažurirali Flash Player sa web sajta i pokrenuti preuzeti fajl. Iako je mnogo puta rečeno, izgleda da mora biti rečeno još milion puta - ako želite da preuzmete neki softver ili softversko ažuriranje, uradite to na sajtu proizvođača. Isto važi za linkove na koje ste kliknuli i koji vas vode do stranica na kojima se od vas traži da unesete korisničko ime i lozinku - uvek sami otkucajte adresu sajta, ne otvarajte linkove u emailovima.

Izvor: informacija.rs