Hakovano na hiljade WordPress sajtova, hakeri koriste propust koji je tiho ispravljen pre dve nedeljeKritičan bezbednosni propust koga je WordPress ispravio bez mnogo buke, a o kome se pričalo tek nedelju dana kasnije, mnogi administratori web sajtova su izgleda ignorisali pa su hakeri iskoristili situaciju i hakovali na hiljade neažuriranih WordPress sajtova.

Podsećanja radi, pre dve nedelje WordPress je objavio da ažuriranje za tri bezbednosna propusta. Saopštenje na blogu kompanije bilo je kratko i nije otkrilo mnogo, pa su mnogi bili začuđeni zbog toga što je novo ažuriranje objavljeno tako brzo posle prethodnog.

Nedelju dana kasnije WordPress je razjasnio neke detalje, i izašao u javnost sa objašnjenjem da je ispravljen veliki bezbednosni propust koji je omogućavao hakerima daljinski neovlašćeni pristup i uređivanje i brisanje WordPress stranica.

Propust je otkrila kompanija Sucuri koja je o svom otkriću odmah odbavestila WordPress. Nedelju dana koliko je WordPress ćutao o problemu trebalo je da bude dovoljno vremena za sve kojima je isključeno automatsko ažuriranje da ga primene. Ali, prema tvrdnjama koje dolaze iz kompanije Sucuri, to se izgleda nije dogodilo, jer su napadi počeli manje od 48 sati posle objavljivanja informacija o bagu.

Kompanija Sucuri je saopštila da njeni stručnjaci trenutno prate četiri različite hakerske grupe. Jedna od njih je do sada već kompromitovala više od 66000 stranica, a broj će prema procenama koje dolaze iz Sucurija, verovatno nastaviti da raste. Grupa o kojoj je reč je w4l3XzY3 i ona stoji iza IP adresa 176.9.36.102, 185.116.213.71 i 134.213.54.163.

Druga grupa je do sada kompromitovala oko 500 stranica, ali je ona tek odnedavno aktivna. Grupa je Cyb3r-Shia, a iz Sucurija preporučuju onima koji nisu ažurirali WordPress da blokiraju IP adresu 37.237.192.22.

Za treću kampanju u kojoj je hakovano više od 500 stranica a koju su otkrili stručnjaci kompanije Sucuri odgovorne su dve grupe/dva hakera - By+NeT.Defacer and By+Hawleri, koji stoje iza IP adrese 144.217.81.160.

Ove kampanje verovatno će izgubiti na intenzitetu narednih dana, ali to ne znači i da je kraj problemima. Iz Sucurija kažu da očekuju više SEO spama u predstojećem periodu.

Izvor: informacija.rs