Milioni korisnika interneta u Rusiji ostali su šokirani kada je državni organ Roskomnadzor blokirao pristup popularnom producentu sadržaja za odrasle Brazzers. The Moscow Time izveštava da su lokalni regulatori cenzurisali sajt nakon optužbi da njihov sadržaj ima "dubok negativan uticaj na ljudsku psihu". Zabrana dolazi kao rezultat odluke okružnog suda u gradu Bolšeglušički u Samara regionu još iz oktobra prošle godine.

Pored svog navodnog negativnog uticaja na mase, sud je presudio da sadržaj sajta Brazzers navodno krši prava građana. Iako Rusija trenutno čini mali procenat posetilaca sajta Brazzers sa četiri posto, broj lokalnih posetilaca je više nego dupliran prošle godine.

Ipak, stavljanje sajtova sa sadržajem za odrasle na crnu listu nije ništa novo za Rusiju. Prošle godine je Roskomnadzor ugasio pristup sajtu Pornhub, nakon optužbi da portal krši zakone o zaštiti dece i nezakonito distribuira pornografski materijal. Zabrana je ukinuta ubrzo nakon toga, ali je sada blokiran novi takav sajt.
Izvor: benchmark.rs