U večernjim satima, 31. januara, infrastruktura uprave okruga Liking u Ohaju inficirana je nepoznatim ransomwareom zbog čega je bilo problema u radu nekih službi okruga. Kancelarija poverenika okruga Liking priznala je da se dogodio incident.

Infekcija ransomwareom uticala je na rad celokupne uprave okruga jer su zbog infekcije isključeni i telefoni i računari da bi se sanirala šteta.

Zvaničnici okruga su rekli da sve službe rade uobičajeno, ali su zaposleni ipak umesto računara do kraja te nedelje koristili papir i olovku.

Pojedini zaposleni koji unose podatke u računare su poslati kući, dok su drugi preusmereni na druge poslove.

Infekcija ransomwareom je uticala i na rad lokalne službe za hitne slučajeve 911, ali zbog toga što su telefonski sistemi odvojeni od ostalih služba 911 je nastavila sa radom koji je bio otežan zbog toga što operateri nisu mogli da pristupe kompjuterskoj mreži.

Predstavnici okruga odbili su da kažu bilo šta o zahtevu za otkupninu, kao i da li su je platili. Ostalo je nejasno i to da li su računari vraćeni u prvobitno stanje zahvaljujući rezervnim kopijama ili su sistemi samo obrisani i ponovo instalirani. Ne zna se ni kako je došlo do inicijalne infekcije.

Policija i FBI su obavešteni o ovom napadu pa je istraga odmah pokrenuta.

Dva dana posle ovog incidenta, 2. februara, portparol Troja, grada u američkoj saveznoj državi Njujork saopštio je da je infekcija ransomwareom isključila kompjuterske sisteme lokalnih vlasti.
Izvor: informacija.rs