Ukradeni podaci članova dva gejmerska foruma posle godinu i po dana pojavili se na internetuPodaci 2,5 miliona članova gejmerskih foruma PSP ISO i Xbox 360 ISO koji koji pomažu gejmerima da dođu do ilegalnih kopija Xbox i PlayStation igrica, pojavili su se na internetu skoro godinu i po dana pošto su forumi hakovani.

Forum PSP ISO hakovan je u septembru 2015., i tom prilikom kompromitovano je 1,3 miliona naloga, a hakeri su ukrali email i IP adrese, kao i hashovane lozinke članova foruma.

ForumXbox 360 ISO hakovan je otprilike u isto vreme, a ukradene su email i IP adrese i hashovane lozinke 1,2 miliona članova foruma.

Do danas nije otkriveno ko je odgovoran za ove napade.

Sada su se ukradeni podaci pojavili na internetu, pa se članovima foruma savetuje da zaštite svoje email naloge i da pripaze na pokušaje fišinga i drugih prevara i hakerskih napada.

Osim toga, korisnicima se savetuju da promene i lozinke, s obzirom da na čestu praksu korisnika interneta da koriste iste ili veoma slične lozinke, što olakšava posao hakerima koji mogu jednostavno da isprobaju iste ili slične lozinke da bi pristupili nalozima članova foruma.

To što su se ukradeni podaci pojavili tek sad na internetu, ukazuje na to da su hakeri verovatno već koristili informacije ili da su podaci izgubili vrednost jer su ljudi promenili lozinke pa naloge više nije lako hakovati sa dostupnim lozinkama. S obzirom na to koliko je vremena prošlo od kada su podaci ukradeni, logično je pretpostaviti da je većina korisnika preduzela adekvatne korake za zaštitu naloga.

Troj Hant, vlasnik sajta Have I Been Pwned, na kome korisnici mogu proveriti da li su njihovi podaci među ukradeni, tvrdi da ukradene informacije nisu šifrovane. Hant kaže da su lozinke sa oba foruma hashovane, i da su oba foruma koristila slab algoritam koji kriptografsku zaštitu praktično čini beskorisnom.
Izvor: informacija.rs