Facebook ima problem sa lažnim vestima već neko vreme, ali je tek prošle godine otkriveno koliki bi to problem mogao da bude, toliki da je društvena mreža počela aktivno da pronalazi načine da ga reši. Takođe, ne može baš ni da pomogne kontrola toga šta neko želi da podeli, čak i ako je vest lažna. Iako Facebook ne može da zaustavi širenje lažnih vesti, može da ih sakrije od drugih, što je i ono što će raditi sa ažuriranim i izmenjenim News Feed-om.

U najavi, Facebook je otkrio da će biti izmena u News Feed-u nakon kojih će autentičnije priče biti vidljivije. "Kako bismo to učinili, kategorizovali smo stranice zbog identifikacije da li postavljaju spam ili da li pokušavaju da nahrane feed tražeći lajkove od korisnika, komentare ili deljenje. Zatim smo koristili upise sa ovih stranica kako bi pronašli model koji bi identifikovao da li su upisi autentični. Na primer, ukoliko stranica često biva sakrivana od strane korisnika, to je signal da možda nije autentična sa vestima koje nudi," poručuju iz Facebook-a.

Pored toga, biće korišćeni i neki signali u realnom vremenu, a to je da li su prijatelji komentarisali upis ili nisu, da li ima velikog angažovanja u kome može da se odredi da li je upis od važnosti i slične stvari.
Izvor: benchmark.rs