Inženjeri Dropboxa ispravili su veoma stari bag zbog koga su se u pprotekle dve nedelje ponovo pojavili ranije obrisani folderi u nalozima nekolicine korisnika Dropboxa.

Ovi su se korisnici žalili na forumu podrške Dropboxa da su im se stari folderi koje su obrisali pre nekoliko godina nekim čudom ponovo pojavili na uređajima.

"Imam isti problem - nekoliko različitih foldera sa starim fajlovima iz 2009-2011, koji su obrisani pre nekoliko godina iznenada su se pojavili preko noći. A ja se definitivno nisam povezivao sa starim računarom", rekao je jedan od korisnika.

"Obrisao sam te fajlove pre 6 godina", rekao je drugi korisnik. "Uređaja na kojima sam imao te fajlove odavno su bačeni u smeće."

Jedan korisnik koji nije blagovremeno dobio odgovor od podrške Dropboxa otišao je toliko daleko da je promeni lozinku svog naloga i prekinuo sve sesije, misleći da mu je nalog kompromitovan.

Prošle nedelje, u četvrtak, predstavnik Dropboxa najzad je priznao da postoji problem i da je bag ispravljen.

On je objasnio da je bag sprečavao da neki fajlovi i folderi budu u potpunosti izbrisani sa servera Dropboxa, čak i pošto su ih korisnici obrisali sa svojih Dropbox naloga. Dok je Dropbox ispravljao propust, obrisani fajlovi i folderi su nenamerno vraćeni korisnicima. Predstavnik kompanije je priznao da je to bila greška Dropboxa te da nije krivica nekog trećeg, i da nalozi nisu hakovani.

Zanimljivo je da je ovo praktično indirektno priznanje da je Dropbox čuvao fajlove koje su korisnici obrisali pre mnogo godina.

Međutim, iz Dropboxa tvrde da oni trajno brišu fajlove i foldere sa servera i to u roku od 60 dana pošto ih korisnici obrišu. Međutim, obrisani fajlovi i folderi koji su pogođeni ovim bagom imaju problem sa inkonzistencijom metapodataka. Zato ih je Dropbox izolovao i isključio iz procesa trajnog brisanja sve dok metapodaci ne budu ispravljeni. Tokom tog vremena niko nije mogao da pristupi tim fajlovima ili folderima.

Dropbox je ispravio ovaj bag, a većina ovih starih fajlova je uklonjena sa naloga.

To što je Dropbox godinama čuvao obrisane fajlove je samo jedna strana medalje. Pravo je pitanje zašto im je trebalo osam godina da poprave grešku.
Izvor: informacija.rs