Kriptovani email servis Lavabit koga je nekada koristio Edvard Snouden, objavio je da ponovo počinje sa radom posle trogodišnje pauze tokom koje je trajao razvoj nove email tehnologije.

Vlasnik Lavabita, Ladar Levison, najavio je povratak Lavabita 1. januara, a zvanično saopštenje servisa objavljeno je krajem prošle nedelje.

Stari korisnici mogu ponovo aktivirati svoje naloge.

Lavabit je počeo sa radom 2008. godine kada je pokrenut sa idejom da omogući uslugu šifrovane elektronske pošte svima koji žele više privatnost za svoje online komunikacije.

Servis je sa radom prestao naglo, avgusta 2013., kada je Levison izbrisao SSL ključ sajta, zbog čega je servis bio nedostupan svim korisnicima, pa i agentima američke Nacionalne bezbednosne agencije.

Levison je bio prinuđen na ovaj korak da ne bi morao da preda SSL ključ upravo agentima NSA, koji su došli na vrata njegove kompanije sa sudskim nalogom, i namerom da pristupe email nalogu Edvarda Snoudena.

Levison je rekao da bi SSL ključ omogućio pristup svim Lavabit email nalozima, ne samo Snoudenovom, tako da je on odlučio da ga obriše kako bi sačuvao naloge svojih klijenata. U trenutku kada se odlučio na taj korak, Lavabit je imao oko 400000 korisnika.

U saopštenju koje je objavljeno na sajtu Lavabita, Levison je otkrio dve nove tehnologije koje su on i njegovi zaposleni razvijali finansirajući se preko Kickstarter kampanje.

Nove tehnologije koje je spomenuo Levison su DIME i Magma. DIME je skraćenica za Dark Internet Mail Environment a u pitanju je standard za automatsku end-to-end enkripciju koji je dizajniran za rad sa različitim provajderima i minimalno curenje metapodataka.

Magma je revolucionarni email server koji je dizajniran za rad sa DIME. Levison kaže da je Magma otvorenog koda i da će biti dostupna za sve koji traže sigurniji mail server.

"Svako sa domenom može primeniti Magmu ili primeniti sopstveni kriptovani DIME kompatibilni server", kaže Levison. "Ovo su samo prvi od mnogih koraka jer su naši ciljevi da izgradimo grafičke klijente za Windows, Mac OS X/iOS i Linux/Android i pomognemo drugima da implementiraju ovu novu tehnologiju."

Izvor: informacija.rs