Linux je oduvek smatran sigurnijim operativnim sistemom, ali tvorci malware-a sada pokušavaju da iskoriste tu premisu sa novim oblicima infekcije.

Bezbednosna kompanija Dr. Web upozorava da je već otkrila na hiljade Linux računara inficiranih sa malware-om nazvanim Linux.Proxy.10, koji se koristi od strane sajber-kriminalaca koji ostaju tako anonimno na mreži. Ono što radi ovaj malware je da pokreće SOCKS5 proxy server na inficiranom računaru omogućavajući tako napadaču da se poveže na računar skrivajući identitet dok obavlja ilegalne aktivnosti na internetu.

Prema istraživačima, ova infekcija se posebno bavi računarima sa podrazumevanim podešavanjima, ili računarima koji su već kompromitovani sa drugim oblicima malware-a. Jednom kada je sistem inficiran sa Linux.Proxy.10, sajber-kriminalac može lako da se poveže koristeći samo IP adresu.

Tokom istrage, Dr. Web je otkrio i druge infekcije, uključujući i komade malware-a koji su razvijeni za Windows računare. Najbolji način da se ostane zaštićen jeste da se promene podrazumevana podešavanja i koristi lozinka.
Izvor: benchmark.rs