..
RUSIJA: 70 miliona hakerskih napada u 2016.


U prošloj godini ruske bezbednosne službe registrovale su 70 miliona sajber-napada preko interneta na računare kompanija i vladine informatičke sisteme. Ovaj podatak izneo je u ruskoj Dumi portparol federalne službe bezbednosti (FSB) Nikolaj Mirašov.

On je dodao da je većina napada izvedena iz inostranstva kao i da su u ovom trenutku ruski sistemi za obezbeđivanje prenosa podataka dovoljno moćni da te napade odbiju.

Ipak, upozorio je na to da uprkos što je na primer jedna od najvećih kompanija Gazprom, ili državna železnica, sposobna da se nosi sa rastućim bojem sajber napada, postoje i kompanije koje ne shvataju dovoljno ozbiljno informatičke pretnje i izazove.

Sve ovo je izrečeno na sastanku u Komitetu za informatičku politiku Državne dume čija je glavna tema bila odbrana i bezbednost u ovoj oblasti, javlja „Raša tudej“.

Ranije ovog meseca šef ruskog Saveta za bezbednost Nikolaj Patrušev je izjavio da smo svedoci sve većeg broja napada sa ciljem uništavanja informatičke infrastrukture, krađe visokih tehnoligija i ličnih podataka građana. On je tada dodao da je administracija Baraka Obame silnu energiju uložila u to da optuži Moskvu za sajber napade, a da se pritom prećutkuje činjenica da je većina svetskih servera na američkoj teritoriji i da se oni konstantno koriste za špijuniranje celog sveta.

U decembru mesecu prošle godine FSB je objavila upozorenje da je ruski finansijski sistem pod velikim napadom i tada je ustanovljeno da napadi dolaze sa servera iz Holandije, a koji pripadaju ukrajinskim provajderima.Izvor: Novosti