..
"MAJKROSOFTOV" RAZVOJNI CENTAR: Programiraju bolju stvarnost


Tim "Majkrosofta" u beogradskom razvojnom centru za samo deset godina narastao sa osam na 200 inženjera. Naočare kroz koje se hologrami vide kao stvarni predmeti samo jedna od inovacijaVELIKA tabla za šah, stoni fudbal, konzole za video-igre, udobne fotelje, i desetine mladih ljudi koji se, uz zakusku i piće, opuštaju u prijatnom ambijentu. Na prvi pogled, kao da su došli da se odmore i zabave, a oni zapravo u ovom prostoru moderne zgrade na Novom Beogradu usavršavaju neke od najnovijih svetskih kompjuterskih proizvoda, programa, usluga... Reč je o "Majkrosoftovom" razvojnom centru u Srbiji, u kome je posao, sa uslovima i zaradama mnogo boljim od srpskog proseka, pronašlo gotovo 200 inženjera.

- Ovde radi deo tima koji stvara naočare kroz koje se hologrami vide u realnom prostoru. Svi možemo da stavimo te naočare i da vidimo drugačiju realnost, da nam izgleda kao da smo na Marsu - otkrio je Milan Novaković deo onoga što rade njegove kolege u razvojnom centru.

U jednom uglu, na ogromnom monitoru, za to vreme njegov prezimenjak Novak Novaković ispisivao je prstima matematičke formule. Jednim dodirom pisani tekst pretvarao se u kucani, a sa još nekoliko dodira po "pametnom" ekranu nizala su se rešenja, grafikoni, trigonometrijske funkcije...

- Ovo je program koji služi za zapisivanje beležaka, razmenjivanje sa drugim korisnicima u grupi. Veoma je koristan za učenje, na primer, matematike, jer prepoznaje i rešava zadatke - objašnjava ovaj mladi inženjer, i dodaje da je deo ovog programa, takođe, usavršen u Srbiji.

Većina stvari koje se ovde rade, običnom korisniku laiku malo je jasna i teško razumljiva, ali gledano iz perspektive globalne IT industrije, u ovom razvojnom centru nastale su neke veoma važne inovacije. Toliko velike da je, prema rečima direktora centra Dragana Tomića, najvažnija stvar u istoriji srpske industrije, merena svetskim okvirima, napravljena upravo ovde i to prošle godine.

- Reč je o serveru koji "Majkrosoftu" generiše veliku zaradu. Polovina "srca" tog servera napravljena je u Beogradu - sa ponosom ističe Tomić. - U našem razvojnom centru radi više od 200 ljudi, među kojima je 167 zaposlenih inženjera. Kada smo počeli, 2005. godine, tim je činilo osam ljudi. Pet godina kasnije bilo je 45 inženjera, pa 2014. godine 130. Među nama je 15 doktora nauka. Naša priča u Srbiji počela je od jednog čoveka sa idejom, a danas nas je 200.Tomić ističe da je "Majkrosoft" razvojni centar samo jedna od uspešnih IT kompanija u Srbiji. Ova oblast je danas, kaže, u našoj zemlji, u deset puta boljem položaju nego pre deset godina. Zbog daljeg rasta, naglašavaju u ovoj kompaniji, važni su saradnja univerziteta i kompanija, uvođenje informatike u škole, ali i drugačijeg načina mišljenja i u nastavu iz ostalih predmeta. Davno je, kažu, prevaziđeno učiti u školi koliko ovaca ima na Novom Zelandu, jer nas od te informacije deli jedan klik. Deca moraju da usavršavaju algoritamski način razmišljanja, kako da od problema dođu do rešenja.


POVRATAK IZ INOSTRANSTVA

U "Majkrosoftovom" razvojnom timu je i 20 inženjera koji su živeli u inostranstvu, ali su dobili šansu da rade u ovoj kompaniji i vratili su se u Srbiju. Među njima je i Nikola Marković iz Kraljeva, koji je doktorirao i sedam godina živeo u Barseloni:

- Odlučio sam da se vratim, jer sam ovde dobio šansu da radim ono čime sam se bavio i na doktorskim studijama. Na odluku je svakako uticalo i to što su mi ovde porodica i prijatelji.Izvor: Novosti