Microsoft trenutno razmišlja o mogućem sniženju nadoknade za proizvođače računara sa Windows 10 operativnim sistemom, jer želi da pronađe način da se bori protiv sve većeg rasta Chromebook računara. Chromebook računari rastu sve više i ta stopa je zabrinjavajuća za Microsoft, uglavnom zato što pokreću Google-ovu Chrome OS platformu koja se nudi potpuno besplatno proizvođačima uređaja što značajno utiče na cenu.

Iako su Chromebook računari uglavnom jeftini modeli čiji kvalitet nekada bude dovođen pod znak pitanja, proizvođači nastavljaju da ulažu u takve proizvode investirajući sve više i u modele visoke klase kao što to čini Samsung u poslednje vreme. Kao rezultat toga, Microsoft istražuje nove načine da smanji cenu uređaja sa Windowsom 10, a jedan od načina je smanjenje licence koju plaćaju proizvođači.

Digitimes piše da će Microsoft sniziti troškove licence za Windows 10 za računare sa ekranima manjim od 14,1 inča, a to bi trebalo i zvanično da bude najavljeno 1. marta. Sniženje će biti validno za uređaje sa Windows 10 Creators Update verzijom operativnog sistema.Izvor: benchmark.rs