Lažne vesti, posebno na Facebook-u, došle su u centar pažnje naročito nakon novembarskih izbora u SAD. Bilo je dosta govora oko uloge koje su lažne vesti mogle imati na predsedničkim izborima u SAD, kao i o odgovornosti Facebook-a zbog toga što nije sprečio da se one prošire na društvenoj mreži. Advokati u Nemačkoj su nedavno izrazili zabrinutost zbog širenja lažnih vesti, a Facebook je brzo reagovao pokrenuvši filter lažnih vesti u toj zemlji.

The Financial Times izveštava da će Facebook sada početi prijavljivanje i brzu proveru lažnih vesti za korisnike u Nemačkoj u narednih nekoliko nedelja. Kompanija je još ranije pokrenula ove alatke u SAD kao deo partnerstva sa nezavisnim organizacijama. Nemački zakonodavci su bili zabrinuti oko uticaja lažnih vesti na izbore koji se u toj zemlji održavaju na jesen. Političari su čak razmišljali o novačnoj kazni za Facebook ili druge društvene mreže koje omogućavaju širenje lažnih vesti preko svoje platforme.

Novosti koje budu prijavljenje kao lažne vesti od strane korisnika u Nemačkoj će automatski biti poslate neprofitnoj novinskoj agenciji. Ukoliko budu razotkrivene kao lažne, biće označene kao "sporne vesti".

Izvor: benchmark.rs