Tumblr je poslednji u nizu online servisa koji je imao prekid u radu zbog velikog DDoS napada zbog koga je sajt bio nedostupan skoro dva sata.

Tumblr je najpre oboren u 3 i 15 poslepodne po istočnoameričkom vremenu kada su korisnici počeli da se žale da se stranice sporo otvaraju. Ubrzo posle toga, Tumblr je ponovo bio dostupan da bi zatim, nekoliko minuta kasnije, ponovo bio oboren, jer je napad nastavljen.

Tumblr je potvrdio da servis ima probleme u radu u kratkoj objavi na Twitteru, ali kompanija nije spomenula da se bori sa DDoS napadom.

Taj tvit je objavljen dva sata pre nego što je servis ponovo vraćen u funkciju: "Okej! Sve je popravljeno, i Tumblr se vratio. Izvinjenje zbog prekida i još jednom hvala za vaše strpljenje." To je tekst tvita koji je kompanija objavila pošto je napad okončan.

Hakerska grupa R.I.U. Star Patrol je preuzela odgovornost za napad, ističući da su želeli samo da se zabave a ne da ukadu bilo kakve informacije ili da objavljuju maliciozne linkove. Mada, to ni inače nije svrha DDoS napada, kojima oni koji ih sprovode žele da njihovi ciljevi na neko vreme budu offline.

Ali ono što iznenađuje je to što je Tublr iako je najpre priznao da servis ima probleme u radu i da korisnici ne mogu da pristupe sajtu, uklonio ovo priznanje kada je sajt ponovo bio online. Razlog tome se još uvek ne zna.
Izvor: informacija.rs