Tuske i ruske vlasti zatražile su od kompanije Apple da im pomogne da otključaju iPhone 4S ubice ruskog ambasadora Andreja Karlova koji je ubijen 19. decembra dok je držao govor u jednoj galeriji u Ankari, otvarajući izložbu fotografija "Rusija u očima Turaka". Ovaj zahtev bi ponovo da dovede do problema koji je Apple imao sa FBI ranije ove godine.

Turske i ruske vlasti su tražile od Applea da im pomogne da otključaju iPhone 4S za koji vlasti veruju da bi im mogao biti od pomoći u istrazi i pronalaženju veza ubice sa terorističkim organizacijama.

Očekuje se da Apple odbije ovaj zahtev. Prema pisanju MacReportsa i lokalnih medija, ruska vlada je već poslala u Tursku tim stručnjaka koji treba da pomogne turskim vlastima da otključaju iPhone.

U poznatom slučaju "Apple protiv FBI", Apple je odbio da pomogne FBI i otključa telefon koji je pripadao teroristi iz San Bernardina Sajedu Rizvanu Faruku, uz opravdanje da bi bilo kakav backdoor u softveru kompanije na kraju završio u pogrešnim rukama.

FBI je tada navodno morao da potraži pomoć od spolja, koju je biro platio 1,3 miliona dolara.

Čovek koji je ubio ruskog ambasadora u ponedeljak, kasnije je identifikovan kao dvadesetdvogodišnji Mevlut Mert Altintas, bivši policajac koji je koristio svoju policijsku legitimaciju da bi ušao u umetničku galeriju u Ankari dok je Karlov držao govor.

Posle ubistva, ubica koji se u odelu, sa kravatom, pretvarao da je član obezbeđenja ambasadora Karlova, nastavio je da puca uzvikujući "Alahu Akbar" i "Ne zaboravite Alepo". Ambasadro je preminuo od zadobijenih povreda, a u napadu su ranjene još tri osobe. Napadač je ubijen a prema tvrdnjama ruskih i turskih vlasti, ruski ambasador je ubijen da bi se destabilizovao odnos dve zemlje.
Izvor: informacija.rs