Microsoft je poslednja u nizu velikih kompanija koja namerava da isključi Flash Player po defaultu u svojim browserima, kako bi podstakla prelazak na HTML5 koji će omogućiti korisnicima sigurnije i brže surfovanje internetom.

Flash sadržaj će biti isključen po defaultu u Microsoft Edge i Internet Exploreru, počev od predstojećeg Windows 10 Creators Updatea a ako je dostupna browseri će prikazivati HTML verziju web sajta.

U tom slučaju Flash neće biti učitan, što bi trebalo da ima pozitivan uticaj na performanse, trajanje baterije, i bezbednost, a u slučaju sajtova koji još uvek koriste Flash, korisnicima će biti ostavljeno da odluče da li žele da se takvi sadržaji učitaju ili ne. Izbor korisnika može biti upamćen za naredne posete, kažu iz Microsofta.

"Duboko smo svesni da je danas Flash sastavni deo mnogih web iskustva. Kako bi se olakšao prelazak na HTML5, ove promene u početku neće uticati na najpopularnije sajtove koji se danas oslanjaju na Flash", kažu iz Microsofta.

Ova promena će prvobitno biti primenjena na Windows 10 preview izdanja, tako da će insajderi biti prvi svedoci promena, dok će ostali videti ove novine u Creators Update na proleće.

Microsoft želi da podstakne programere da napustre Flash Player i da pređu na druge tehnologije jer prema rečima kompanije, to će na kraju dovesti do boljih performansi, veće stabilnosti i veće sigurnosti, a to je tačno ono što kompanija želi za svoj browser Edge.
Izvor: informacija.rs