SmartScreen je jedna od zaštitnih funkcija Microsoftovog browsera Edge koja upozorava na web sajtove koji su označeni kao opasni za računare korisnika. Bezbednosni istraživač Manuel Kalabero je upozorio da sajber kriminalci mogu zloupotrebiti ovu funkciju i prikazivati ažna upozorenja.

Kabalero kaže da Microsoft Edge ima propust koji omogućava generisanje lažnih upozorenje veoma sličnih onima koje prikazuje SmartScreen.

Hakeri mogu iskoristiti ova upozorenja da bi ubedili žrtve da pozovu neki broj telefona gde će ih sa druge strane dočekati prevaranti koji mogu da pokušaju da od njih izvuku poverljive informacije.

Šta više, kada se u ovakvo upozorenje stavi broj telefona, automatski se kreira link tako da korisnik može pozvati broj samo jednim klikom.

SmartScreen funkcija je dostupna i u Microsoft Edge i u Internet Exploreru, ali iskorišćavanje baga je prikazano samo u podrazumevanom browseru Windowsa 10.

U suštini, SmartScreen je veoma korisna funkcija koja štiti korisnike od web sajtova sa kojih se šire malveri.

SmartScreen proverava sajtove koje posećujete tražeći ih na promenljivoj listi fišing sajtova i sajtova koji distribuiraju maliciozni softver. Ako se sajt podudara sa sajtom sa liste, SmartScreen će prikazati upozorenje kojim se korisnik obaveštava da je sajt blokiran zbog njegove bezbednosti.

Microsoftu je veoma stalo do bezbednosti Edgea, tako da nema sumnje da će ovaj propust sigurno biti ispravljen sa nekim od narednih ažuriranja.
Izvor: informacija.rs