Mozilla je objavila novu Firefox Hardware Report alatku, dizajniranu da pomogne developerima da odrede na koji hardver da se fokusiraju kako bi pokrili najširi deo publike. Pored ovoga, izveštaj prikazuje i detaljan uvid u aktuelno stanje PC tržišta među onima koji koriste Firefox.

Prema najnovijim podacima iz izveštaja, Intel procesori su prisutni na 86% uređaja, dok gotovo 70% njih ima samo dva jezgra i radni takt između 2.3GHz i 2.69GHz. Kada je memorija u pitanju, trećina svih korisnika ima svega 4GB RAM-a, dok je 2GB naredna količina koja je najčešća (18,74% sistema).

Kada su operativni sistemi u pitanju, Windows 7 se nalazi na najvećem broju računara (44,86%), potom sledi Windows 10 (25,67%) dok 10,36 procenata Firefox korisnika i dalje ima instaliran Windows XP.

Rezolucija displeja, koja dominira na računarima, iznosi 1366 x 768 piksela, dok su Intel integrisane grafičke karte takođe najpopularnije.

Iako su ovi podaci prilično nerazumljivi hardverskim entuzijastima, oni imaju smisla. U eri kada potrošači više konzumiraju sadržaj na telefonima i tabletima, kao primarnim uređajima, oni nema ju previše razloga da troše novac na novi PC i stoga su ovakvi rezultati.
Izvor: benchmark.rs