Američka vlada upravo je objavila novi plan za borbu protiv piraterije koji nosi naziv Joint Strategic Plan for Intellectual Property Enforcement. Postoji jak naglasak na "pratiti novac" zajedno sa rušenjem piratskog oglašavanja, skakanja sa domena, rezultata u pretraživačima, kao i zloupotrebe društvenih medija. Plan je objavila kancelarija koordinatora za izvršenje intelektualne svojine. Plan koji sadrži stavove različitih aktera iz vlade, industrije, obrazovnih insititucija, trgovinskih organizacija i grupa od javnog značaja, nudi detalje plana za rad koji treba da se obavlja u naredne tri godine od strane Federalne vlade, navela je Bela kuća u saopštenju.

Plan ima četiri navedena cilja:

- jačanje nacionalnog razumevanja ekonomskog i socijalnog uticaja koji proističu iz otuđenja poslovnih tajni i povrede intelektualne svojine

- promovisanje bezbednosg i sigurnog interneta minimiziranjem uticaja aktivnosti sa spornim IP adresama

- bezbedna i olakšana zakonita trgovina

- unapređenje domaće strategije i globalne saradnje u podršci za efikasno izvršenje

Iako se gašenje sajtova često gleda kao ultimativno antipiratsko sredstvo, vlasti češće ističu da je potrebno pratiti novac koji generišu sajtovi. U izveštaju se poručuje da dok je originalni sadržaj veoma skup za kreiranje, piraterija je gotovo besplatna, što dovodi do velikog profita za pirate koji treba pratiti.
Izvor: benchmark.rs