Filmski stvaraoci i nosioci autorskih prava agresivno pokušavaju da iskoriste zakon o autorskim pravima kako bi izvukli finansijsku korist. U nedavnoj sudskoj presudi, sudija iz Oregona je odbio zahtev tvoraca filma The Cobbler koji su tražili preko 17.000 dolara nadokande za advokata, tvrdeći da pojedini pirati ne moraju da plaćaju više nego što je fer udeo u problemu piraterije.

U proteklih nekoliko godina, korisnici koji dele fajlove širom sveta su bili pod pritiskom da plate značajne nadoknade poravnanja, ili će se suočiti sa pravnim posledicama. Tvorci filma The Cobbler u kome glavnu ulogu tumači Adam Sendler su jedna od stranaka u ovakvim postupcima. U slučaju pred sudom u Oregonu su tražili nadoknadu od Santosa Ćeritosa, a on je pristao da plati zakonsku minimalnu štetu od 750 dolara i fer advokatske troškove. Međutim, autori filma su želeli da on plati celokupan pravni račun koji je iznosio 17.348 dolara, što je mnogo više od same nadoknade za odštetu.

Optuženi pirat je protestvovao a sud u Oregonu je prihvatio da je zahtev nerazuman. Sud je utvrdio da je iznos štete utvrđen u poravnanju već značajan, i da je dovoljan za ovaj slučaj. Sud napominje da svi ovi BitTorrent slučajevi stvaraju rezultat koji nije u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. Umesto toga, opasnost od neopravdano visokih odšteta stvara nejednaku i nepravednu pregovaračku poziciju.Izvor: benchmark.rs