Yahoo je obelodanio detalje jednog od verovatno najvećih hakerskih poduhvata u istoriji. Kompanija je danas objavila da su kompromitovane osetljive informacije naloga preko milijardu korisnika. Yahoo opisuje da se ovaj hakerski napad dogodio u avgustu 2013. godine.

Ukradeni podaci uključuju imena, e-mail adrese, telefonske brojeve, datume rođenja, hashovane lozinke a možda i neenkriptovana sigurnosna pitanja. Finansijske informacije, kao što su bankovni računi i informacije o karticama su skladišteni na drugim mestima i Yahoo veruje da taj sistem nije ugrožen.

Yahoo je već počeo da šalje obaveštenja svim potencijalnim korisnicima, koji bi mogli biti ugroženi ovim hakerskim napadom. Yahoo je nedavno takođe bio u centru pažnje, nakon što je u septembru objavio da je tokom 2014. godine preko 500 miliona Yahoo naloga bilo izloženo napadu. Forenzički eksperti ne veruju da su ova dva napada povezana, ali su Yahoo zvaničnici znali za napad iz 2014. mnogo pre nego što je objavljeno da se on dogodio.

Objavljivanje informacija o hakovanju preko milijarde e-mail naloga će svakako štetiti kompaniji u danima kada Yahoo čini napore da proda svoje poslovanje. Verizon je nedavo izrazio želju da kupi Yahoo za 4,8 milijardi dolara, ali je tražio značajan popust nakon skandala o hakerskim napadima.
Izvor: benchmark.rs