Popcorn Time ransomware će otključati vaše fajlove samo ukoliko zarazite druge korisnikeRansomware maliciozni sadržaj je poznat po tome što zaključava korisnikov računar dok se ne plati otkup (ransom), od čega i potiče ime malwarea. Sada se pojavila nova verzija ransomwarea koja korisnicima omogućava da otključaju svoje fajlove, ali samo ukoliko zaraze druge korisnike ovim malwareom. Ukoliko ne rašire virus, otkup iznosi 1 Bitcoin (oko 780 dolara).

Ova verzija malwarea je poznata pod imenom Popcorn Time, a korisničke fajlove zaključava AES-256 enkripcijom, sve dok korisnik uspešno ne raširi malware na dva dodatna korisnika. Ključ za dekripciju fajlova će korisnik dobiti samo ukoliko su druga dva korisnika uspešno zaražena malwareom.Osobe, koje stoje iza Popcorn Time ransomwarea, tvrde da su iz Sirije i ističu da će novac od otkupa biti iskorišćen za hranu, lekove i sklonište za one kojima je to potrebno.

Korisnici, čiji su fajlovi zaraženi Popcorn Time ransomwareom, imaju sedam dana da plate otkup pre nego što njihovi fajlovi postanu enkriptovani za stalno.

Izvor: benchmark.rs