MalwareHunterTeam je otkrio novi ransomware nazvan Popcorn Time koji za žrtve ima veoma neobičnu ponudu - da budu saučesnici u sajber kriminalu.

Za žrtve Popcorn Timea postoje dva rešenja. Jedno je da plate otkupninu da bi vratili svoje fajlove, a drugo je da pokušaju da inficiraju računare druga dva korisnika i nateraju ih da plate otkupninu da bi dobili besplatan ključ.

Međutim, ovo nije jedina loša vest. Kod ransomwarea je nedovršen pa ako korisnik inficiranog računara 4 puta unese pogrešan ključ za dešifrovanje, ransomware će početi da briše fajlove.

Treba napomenuti da ovaj ransomware nema bilo kakve veze sa aplikacijom Popcorn Time koja preuzima i prikazuje filmove.

Autor ransomwarea Popcorn Time podstiče žrtve da šire njegov malver. Ako još dva korisnika, odnosno njihovi računari budu inficirani i plate otkup navodno će dobiti besplatan ključ.

U obaveštenju koje prikazuje ransomware nalazi se URL koji vodi do fajla na TOR serveru ransomwarea.

Kod ransomwarea ukazuje da će njegov autor možda dodati funkciju koja briše fajlove ako žrtva 4 puta unese pogrešan kod za dešifrovanje.

S obzirom da je ransomware još uvek u razvoju, nije jasno da li je to taktika zastrašivanja ili će kod za brisanje fajlova zaista biti dodat.

Kada se pokrene, Popcorn Time proverava da li su fajlovi na računaru već šifrovani i ako jesu prekida svoju aktivnost. U suprotnom, preuzeće različite slike koje koristi kao pozadine ili počinje proces enkripcije.

Kako je ransomware u fazi razvoja, on cilja samo folder na desktopu nazvan Efiles. On će tražiti fajlove u ovom folderu koji imaju odgovarajuće ekstenzije i zatim će ih šifrovati koristeći AES-256 enkripciju. Kada je fajl šifrovan on će dobiti ekstenziju .filock.

Dok šifruje fajlove, ransomware će prikazivati ekran koji prikazuje da je u toku preuzimanje i instalacija programa.

Kada završi sa šifrovanjem, ransomware prikazuje HTML obaveštenje o otkupu.
Izvor: informacija.rs