Ubrzo posle napada na rusku centralnu banku tokom koga su hakeri ukrali milione dolara, uhapšen je veći broj osoba osumnjičenih da su umešane u ovaj napad, saopštili su u sredu predstavnici banke, ne otkrivajući identitet uhapšenih.

Šef odeljenja za bezbednost Banke Rusije Artjom Sičjov potvrdio je da su Federalna služba bezbednosti (FSB) i Ministarstvo unutrašnjih poslova posle napada izvršili brojne pretrese i uhapsili "više osumnjičenih". Sičjov nije želeo da kaže ništa više o ovome.

Ipak, 1. juna ove godine FSB je saopštila da je uhapšeno oko 50 ljudi zbog sumnje da su umešani u elektronsku krađu 1,7 milijardi rubalja (27 miliona dolara) od neimenovane ruske finansijske institucije.

FSB i Ministarstvo unutrašnjih poslova nisu želeli da odgovore na pitanja da li su ta hapšenja u vezi sa onim koje je spomenuo Sičjov.

U petak je banka objavila izveštaj na 69 strana o finansijskoj stabilnosti u kome je na 37. strani spomenuto da su hakeri upali u elektronski sistem banke koji je omogućava klijentima da pristupe računima. U izveštaju se navodi i da su hakeri uspeli da ukradu 2,87 milijardi rubalja (45 miliona dolara) od kojih 1,67 milijardi kasnije zamrznuto ili vraćeno.
Izvor: informacija.rs