Osamdeset modela Sony IP kamera imaju backdoor koji hakeri mogu iskoristiti za špijuniranje korisnika ili pokretanje napada.

Stručnjaci firme SEC Consult su u oktobru prijavili kompaniji Sony ovaj problem. Sony je već objavio nova ažuriranja za firmware koja ispravljaju ovaj propust. Međutim, u SEC Consult smatraju da backdoor nije rezultat infekcije i da je Sony namerno ostavio backdoor možda zbog toga da bi ispravljao greške tokom razvoja uređaja ili zbog fabričkog funkcionalnog testiranja.

Istraživači SEC Consulta su otkrili dva propusta, od kojih jedan utiče na web interfejs koji omogućava hakerima da se povežu sa kamerom sa Telnet servisom.

Drugi propust omogućava kompromitovanje root naloga, što znači da haker koji ga iskoristi može da dobije potpunu kontrolu nad kamerom i da špijunira korisnike, da poremeti rad kamere, da je doda bot mreži Mirai, ili šalje fotografije i video snimke.

IP kamere koje imaju ove backdoorove, su prvenstveno namenjene firmama. Sony je pozvao sve da primene nova ažuriranja za firmware da bi bili bezbedni.

Spisak modela Sonyjevih kamera koje imaju ove propuste kao i ažuriranja za firmware možete naći ovde:

Kod:
https://www.sony.co.uk/pro/article/sony-new-firmware-for-network-camerasIzvor: informacija.rs