Microsoft, Google, Facebook i Twitter su u maju potpisali kodeks ponašanja sa kojim bi se uhvatili u koštac sa govorom mržnje na efikasniji način. Ipak, Evropska Unija je saopštila da je njihova reakcija do sada bila ispod očekivanja. Kao rezultat toga, Evropska Unija poziva sve kompanije u borbu protiv govora mržnje i sadržaja koji promoviše nasilje na brži i efikasniji način, ili će u suprotnom biti prisiljeni da to učine zakonima koji regulišu kako tehnološke kompanije moraju da deluju u takvim slučajevima.

Prema originalnom kodeksu ponašanja potpisanom u maju, tehnološke kompanije moraju da preduzmu akciju protiv označenog ilegalnog sadržaja u roku od 24 časa, ali to do sada nisu činile na taj način. IBTimes piše da je Google-ov YouTube sajt najbrži u pogledu reakcija na prijavljene govore mržnje, dok je Twitter najsporiji. Međutim, ukupno način na koji tehnološke kompanije postupaju u slučaju ilegalnog sadržaja nije zadovoljavajući, jer je samo 316 slučajeva dobilo odgovor od kompanija, od ukupno 600. Ipak, sadržaj označen kao govor mržnje je obrisan u samo 163 slučaja.

Evropska komisija sada želi da kompanije efikasnije deluju u borbi protiv govora mržnje, upozoravajući da ukoliko se to ne desi, imaju načina da ih nateraju da se aktivnije uključe u čitav postupak.Izvor: benchmark.rs