Ruska centralna banka pretrpela je veliki sajber napad tokom koga su hakeri ukrali najmanje 2 milijarde rubalja (oko 31 milion dolara).

Banka Rusije je potvrdila vesti o napadu. Istraga je već započela, ali banka nije iznela više detalja o samom napadu kao ni ko bi mogao biti odgovoran.

Predstavnik banke Artjom Sičjov je rekao novinarima da su hakeri pokušali da ukradu 5 milijardi, ali da je tim za bezbednost banke uspeo da delimično blokira napad i tako ograniči štetu na 2 milijarde rubalja.

"Srećom vratili smo nešto novca", rekao je portparol Banke Rusije, dodajući da je deo novca preusmeren brzo pošto je otpočeo napad.

Međutim, izgleda da sajber kriminalci nisu samo ciljali centralnu banku, već i privatne banke i njihove korisnike, pokušavajući da prebace novac sa njihovih računa. U ovom trenutku nije jasno da li su ovi napadi bili uspešni ili ne.

S obzirom da se još uvek malo zna o ovom napadu, stručnjaci mogu samo da nagađaju šta se dogodilo. Oni pretpostavljaju da se ovaj napad može povezati sa sličnim pokušajima koji su zabeleženi prethodnih godina kada su ciljevi bile druge banke u svetu.

Ove godine, grupa hakera ukrala je najmanje 101 milion dolara od centralne banke Bangladeša, pošto je uspela da upadne u SWIFT, međunarodnu bankarsku mrežu koja omogućava komunikaciju banaka i kontrolu finansijskih transakcija. Hakeri su tada pokušali da ukradu skoro milijardu dolara (951 milion), ali je to sprečeno pre nego što su sve transakcije završene.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) je već upozoravala na napade koji bi mogli biti usmereni protiv lokalnih banaka, navodeći da je otkriveno nekoliko servera u Holandiji koje su hakeri nameravali da iskoriste za hakovanje finansijskog sistema zemlje i krađu novca.

Ruske vlasti se još uvek nisu oglasile ovim povodom.

Izvor: informacija.rs