Chrome 55 koji je objavljen prošle nedelje blokira celokupan Flash sadržaj po default, prema planu koji su Googleovi inženjeri najavili sredinom godine.

U maju ove godine, Google je najavio da će početkom četvrtog kvartala 2016, Chrome koristiti HTML5 po defaultu, a da će Flash biti isključen.

Dok je implementacija plana o HTML5 po defaultu pretrpela izmene od maja, Flash se povukao u korist HTML5 kao primarne tehnologije za prikazivanje multimedijalnog sadržaja u Chromeu.

Googleov plan je da isključi Flash i da koristi HTML5 za sve sajtove. Tamo gde HTML5 nije podržan, Chrome će pitati korisnike da li žele da pokrenu Flash da bi videli multimedijalni sadržaj.

Korisnikov izbor biće upamćen za naredne posete, ali postoji i opcija u podešavanjima browsera (Settings > Content Settings > Flash > Manage Exceptions) gde korisnici mogu dodati web sajtove koji će biti izuzeci i kojima će im biti dozvoljeno da pokrenu Flash po defaultu.

Još u maju, da bi se izbegla prekomerna navala korisnika, Google je saopštio da će na belu listu biti stavljeni neki od najvećih sajtova na kojima HTML5 nije još uvek podržan, ili gde sav sadržaj ne može biti reprodukovan preko HTML5. Na toj listi su se našli YouTube, Flash, VK i drugi.

Ova lista top 10 sajtova je zamenjena boljim sistemom nazvanim Site Engagement (chrome://site-engagement) koji boduje web sajtove na osnovu broja poseta i vremena provedenog na njima. Site Engagement indikator daje od 1 do 100 bodova. Kada broj bodova padne ispod 30, od korisnika će biti traženo da omoguće Flash, bez obzira na popularnost sajta.

Flash koji je okrivljen da je stalni izvor bezbednosnih pretnji, biće i dalje isporučuvan sa Chromeom.

Ako vam nije po volji Googleova odluka, možete se vratiti na Flash u chrome://flags.

Google se već dugo priprema na vreme bez Flasha. YouTube je još odavno bez podrške za Flash, dok će počev od 2. januara 2017. Google odbijati Flash oglase u svom AdWords programu.
Izvor: informacija.rs