Nedavno istraživanje koje je TeleSign sproveo u SAD i koje je uključivalo 1300 odraslih otkrilo je da je više od 51 posto korisnika pretrpelo neki vid "bezbednosnog incidenta" u poslednjih 12 meseci. U ove slučajeve se uključuje i krađa lozinke ali i upad hakera u lični nalog korisnika. Istraživanje je takođe otkrilo da korisnici veruju da njihov online život vredi 100.000 dolara ili više, i da je to jedan od razloga zašto ih napadaju hakeri.

"Vrednost online života raste sa godinama. Ono što pomalo zabrinjava je da je čak 71 posto korisnika priznalo da koristi istu lozinku na više od jednog sajta, i to povećava rizik od upada u njihove naloge," saopštili su autori istraživanja.

Nedavno je otkriveno da je britanska nacionalna lutrija hakovana nakon što su sajber-kriminalci otkrili lozinku koja je ponovo korišćena na drugim sajtovima i uspeli da se infiltriraju na glavne servere. Većina korisnika ima manje od 5 lozinki da zaštiti njihove naloge, a polovina njih čak nije ni promenila lozinku u prethodnih pet godina. Dobra strana priče je da je upotreba autentikacije sa dva faktora povećana tokom prethodne dve godine.
Izvor: benchmark.rs