Špansko ministarstvo obrazovanja, kulture i sporta najavilo je novu inicijativu za borbu protiv piraterije, a posebno piraterije na internetu. Ministar Inigo Mendez de Vigo je najavio da će kancelarija specijalnog tužioca biti poboljšana novim ljudstvom i tehnologijama. Korisnici u Španiji znaju da borba protiv piraterije nije bila prioritet, pa se između lažne luksuzne robe i otovrenog prodavanja piratskih TV servisa Španija našla kao šesta “najjača” piratska zemlja u Evropi koja nudi ovakve stvari.

Međutim, ove nedelje je vlada saopštila da će posebne mere usmeriti prema pirateriji i srodnim stvarima među kojima je i naknada za kršenje autorskih prava. Ministar Mendez de Vigo je predstavio vladin kulturni plan do 2020. godine, i poručio da jačanje borbe protiv piraterije kako online tako i offline, predstavlja jedan od njegovih ključnih ciljeva.

"To je stari projekat urađen sa Ministarstvom pravde i jasan znak da smo ozbiljni" rekao je on. Osvrćući se posebno na internet pirateriju, Mendez je poručio da je u periodu od 2012. do 2016. godine primljen 491 zahtev za uklanjanje nelegalnog sadržaja sa interneta, od kojih su gotovo svi rešeni. On je zaključio da je više od 50 sajtova prestalo saradom, a još 200 njih je uklonilo ilegalni sadržaj.
Izvor: benchmark.rs