Microsoft je povukao podršku za Windows XP još u aprilu 2014. godine, pa ipak, i danas operativni sistem star 15 godina koristi veliki broj korisnika širom sveta. Što je još veće iznenađenje, i gore po Microsoft, udeo Windowsa XP je povećan ovih dana.

Brz pogled na statistiku koju je obezbedio NetMarketShare za novembar pokazuje nam da udeo Windowsa XP ne pada, već se naprotiv poboljšava, što je zabrinjavajuće budući da ovaj operativni sistem više nema podršku.

U ovom trenutku Windows 7 je tržišni lider sa 47 posto udela, a prati ga Windows 10 sa 23 posto udela. Dok je Windows 7 imao neznatni pad, Windows 10 je povećao udeo ali vrlo malo. Windows XP koji je objavljen pre deceniju i po je treći najkorišćeniji desktop operativni sistem sa 8,6 posto udela. On je čak i ispred Windowsa 8 koji se nalazi instaliran na osam posto računara.

Widows XP je počeo godinu sa 11,4 posto udela, da bi mu taj udeo padao konstantno tokom godine sve do novembra, kada se ponovo podigao. U slučaju da se pitate ko još uvek koristi operativni sistem za koga nema podrške više od dve godine odgovor je jednostavan: vlade i vlasnici starih računara.

Izvor: benchmark.rs