Najnovija studija sugeriše da 70 procenata Android korisnika preferira da na svojim uređajima ima aplikacije koje su već instalirane. Istraživanje je sproveo Application Developers Alliance u Francuskoj, Nemačkoj, Španiji i Italiji. Učestvovalo je oko 4000 ispitanika, a u studiji je pomogao i Google.

Prema studiji, svega 10% Android korisnika ne menja svoja podešavanja na početnom ekranu. Među najkorišćenijim aplikacijama pominju se Amazon za kupovinu, Spotify za muziku, WhatsApp za razgovore, Kindle za čitanje i Skype za video pozive.

Takođe, kada je video streaming u pitanju, Android korisnici preferiraju YouTube. Isto važi i za Gmail za email poruke, Drive za cloud skladištenje podataka i Google Search za pretragu i bukiranje letova. Kao što se može primetiti ovo su sve Google servisi.

Ukoliko ste se pitali kako je istraživanje došlo do brojke od 70% korisnika koji preferiraju aplikacije koje su već preinstalirane na telefonima, odgovor je jednostavan. Studija uključuje pitanje koje suptilno sugeriše pozitivan odgovor: "Ukoliko biste kupili ili dobili Android uređaj, da li preferirate da on stigne sa bazičnim aplikacijama koje se mogu odmah koristiti?"

Očigledno, većina korisnika koja je ispitivana je priznala da bi radije želela telefon koji mogu odmah da koriste, čime izbegavaju proces instaliranja aplikacija.
Izvor: benchmark.rs