Facebook za 5 godina sa 5 miliona dolara nagradio istraživače koji su kompaniji prijavljivali bagoveFacebook je ove nedelje objavio da je tokom poslednjih pet godina koliko postoji program za nagrađivanje istraživača koji prijave Facebooku bagove, kompanija isplatila 5 miliona dolara i da je taj novac otišao u ruke zaslužnih istraživača.

Samo u prvih šest meseci ove godine 149 istraživača nagrađeno je sa 611741 dolara. Džoi Tajson, inženjer u timu kompanije koji je zadužen za ovaj program, kaže da su od januara do juna dobili 9000 izveštaja o bagovima, dok je tokom cele prošle godine u kompaniju stiglo 13233 izveštaja.

Najviše novčanih nagrada otišlo je u ruke istraživača iz Indije, SAD i Meksika.

Facebook je tokom godina unapređivao ovaj program, tako da sada kada kompanija saopšti ko je nagrađen, navodi se i to kako je određen iznos nagrade.

Kada je kompanija prošlog meseca nagradila indijskog istraživača Aruna Sureshkumara, on je dobio i detaljno obaveštenje kako se došlo do te cifre. Bag koji je on otkrio mogao je da dovede do preuzimanja stranica, a prilikom istrage koju je sprovela kompanija u vezi Sureshkumarovog otkrića, Facebookovi stručnjaci su popravili i jedan drugi bag što je povećalo iznos nagrade.

Facebook je bio jedan od prvih sajtova koji je pokrenuo program za bagove u avgustu 2011. godine. Pre Facebooka, takve programe su pokrenuli Google i Mozilla.

2013. godine Facebook je isplatio 1,5 miliona dolara i nagradio 330 istraživača. 2014. godine 321 istraživač nagrađen je sa 1,3 miliona dolara. Prošle godine nagrađeno je 210 istraživača sa skoro milion dolara.

Facebook je kupio WhatsApp 2014. godine, a od ove godine Facebook nagrađuje istraživače i za bagove u WhatsAppu. Pored Instagrama, Facebooka i Facebook Messengera, kompanija nagrađuje i bagove u nizu svojih manje popularnih proizvoda, kao što su Oculus, Atlas i drugi.

Februara ove godine kompanija je isplatila 10000 dolara desetogodišnjaku, dečaku iz Finske, koji je otkrio API bag u Instragramu, koji je Facebook kupio 2012. godine. Bag je omogućio dečaku da obriše komentare sa bilo kog naloga. Sa 15000 evra u martu je nagrađen istraživač koji je otkrio bag u resetovanju lozinki koji je ugrožavao 1,1 milijardu naloga. Nepoznati iznos isplaćen je juna istraživaču koji je otkrio bag u Messengeru koji je omogućavao hakerima da menjaju chat.
Izvor: informacija.rs