Indijska policija zatvorila je tri kol centra u Mumbaju, i uhapsila 70 osoba, a izdati su i sudski pozivi za još 630 osumnjičenih za finansijske prevare čije su žrtve američki građani od kojih su indijski kriminalci na prevaru uzeli više od 75 miliona dolara.

Zaposleni u kol centrima pozivali su američke građane predstavljajući se kao službenici američke Poreske uprave (IRS). Oni su koristili VoIP tehnologiju da bi sakrili svoju lokaciju i obaveštavali žrtve da nisu ispunile svoje poreske obaveze, preteći im tužbom, hapšenjem ili velikim novčanim kaznama.

Prevaranti bi u početku od žrtava tražili veće sume novca, ali su kasnije pristajali i na manje iznose.

Nisu svi koje su prevaranti pozvali naseli - u proseku je jedan od 20 američkih građana koji su kontaktirali prevaranti pristajao da plati, pa su tri kol centra dnevno zarađivala između 150000 i 225000 dolara.

Američke vlasti kontaktirale su indijske vlasti tražeći više informacija o ovoj kriminalnoj grupi, koja je imala pomagače i u SAD koji su dobijali 30% od zarade.

Indijska policija nije uspela da uhapsi vlasnike kol centara, a oni koji su uhapšeni uhapšeni su zahvaljujući tome što je policija dobila dojavu nezadovoljnog bivšeg radnika kol centra.

Istražitelji smatraju da su tri zatvorena kol centra deo veće mreže, upozoravajući da osim građana SAD, ciljevi kriminalaca mogu biti i građani Velike Britanije i Australiji.

Istraga je još uvek u toku a u policiji veruju da će biti još hapšenja kada budu ispitani svi prikupljeni dokazi - 852 hard diskova, serveri, DVR-ovi, laptop računari i ostala oprema. Vrednost konfiskovane opreme prelazi 150000 dolara.Izvor: informacija.rs