Holandski bezbednosni stručnjak i developer Willem De Groot otkrio je hakerski napad epskih razmera. Prema njegovoj analizi, gotovo 6.000 webshopova iz svih delova sveta napadnuto je posebnom vrstom malwarea, koji se infiltrirao u njihove sustave i pokupio velike količine podataka o kreditnim karticama kupaca.

Detalje o ovom napadu De Groot je objavio na svom blogu, gde je prikazao i trend kroz poslednjih godinu dana. Prema njegovoj analizi, žrtvama skimminga u novembru 2015. bilo je oko 3.500 webshopova, dok ih je trenutno na tom popisu 5.925. Najviše u svemu tome zabrinjava činjenica da su hakeri više od 700 internet prodavnica krali celo to vreme – više meseci su skupljali podatke o kreditnim karticama bez da je to iko uočio i sprečio.

Ukradene podatke hakeri su često prodavali na dark webu, za oko 30 dolara po kartici. Popis webshopova zahvaćenih nekom vrstom malwarea nalazi se na ovoj adresi.

Na popisu smo kratkim pretraživanjem pronašli i tri domaća webshopa, pa ćemo ih navesti ovde kako bismo upozorili njihove vlasnike, ali i korisnike koji su možda tamo nešto kupovali na bezbednosne propuste: aura.co.rs, ogi.rs i izvor.co.rs.Izvor: itvesti.info