Iako se pre više od godinu dana Cyanogen pohvalio sa preko 50 miliona korisnika, kompanija je izgleda u većim problemima nego što se mislilo. Prvo razni izveštaji medija sugerišu da je Cyanogen višestruko preuveličao korisničku bazu, te da ona iznosi svega 2-3 miliona nedeljno. Drugo, kompanija je izgleda u veoma lošoj finansijskoj situaciji i već je otpustila 20% radne snage. Sve ovo sugerisalo je promene u strategiji i organizacionoj strukturi. CEO kompanije Kirt Mekmaster će sići sa te pozicije, a na njegovo mesto stiže Lior Tal, koji u planu ima da kompaniju preusmeri ka drugim sektorima, a ne samo na polju operativnih sistema.

U najnovijoj blog objavi, Tal je najavio svoju novu poziciju u okviru Cyanogena, kao i novi Cyanogen Modular OS Program. Cilj ovog programa je promena strategije i manji fokus na Cyanogen OS i prelazak na više modularni pristup, gde će kompanija nuditi svoja rešenja i ekspertize proizvođačima za njihove sopstvene Android skinove i interfejs.

Ovaj potez je prvenstveno donet zbog toga što Cyanogen nije uspeo da skalira svoj pristup sa operativnim sistemom. Iako je rani uspeh ostvaren sa OnePlus i Micromax proizvodima, više od ovoga nije ostvareno. Tal veruje da će modularni pristup doneti otvoreniji i pametniji operativni sistem masama, te da će poboljšati sigurnost u razuđenom Android ekosistemu.Izvor: benchmark.rs